Listeria bestrijden in voeding: Dit is de oplossing!

Listeria Monocytogenes (listeria) is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Deze bacterie heeft uit het oogpunt van voedselveiligheid een gemeen trekje. Het groeit namelijk ook bij lagere temperatuur. Listeria bestrijden zou daarom hoog op de agenda moeten staan van elke voedingsproducent.
Listeria bestrijden in voeding

Gevolgen van listeria besmetting

De kans op besmetting met listeria is klein, maar wanneer dit wel gebeurt zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Met name zwangere vrouwen moeten oppassen omdat listeria-besmetting kan leiden tot een miskraam. Pasgeboren baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem vallen ook onder de risicogroep bij een besmetting met listeria. Bij mensen met een verminderde weerstand kan listeria ernstige ziekten veroorzaken zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van het hart, maag- en of darminfecties en infecties van huid en/of ogen. Des temeer redenen om direct te beginnen met listeria te bestrijden.

De kans dat gezonde consumenten van een lage concentratie Listeria ziek worden, is niet zo groot. Het gaat vooral om risicogroepen, zoals hierboven beschreven. Maar als je wél een listeria infectie krijgt, dan is de kans dat je overlijdt enorm hoog, namelijk 1 op 6. De bacterie heeft de nare eigenschap zich te verstoppen voor je afweersysteem. Door de lang incubatietijd is het veelal moeilijk vast te stellen waar de boosdoener zich heeft gemanifesteerd, na een aantal weken weten de meeste mensen niet meer wat ze hebben gegeten toch?

Listeria bestrijden: Lastig voor consument en producent

Doordat de listeria-bacterie zich goed kan handhaven in een gekoelde omgeving, is de bacterie niet alleen voor de consument, maar ook voor de producent een lastig gegeven. NVWA ziet er op toe dat het producerende bedrijf voor kant-en-klare levensmiddelen, aan kan tonen hoe sterk de groei van deze bacterie is tot aan de vermelde houdbaarheidsdatum. Risicoproducten zijn niet-gepasteuriseerde kaas, roomijs, voorverpakte (gerookte) vis en rauwe dierlijke producten zoals Rosbief en Filet American. Strenge controle op de beheersing van deze bacterie is dus, gezien bovenstaande, erg noodzakelijk.

Om listeria te kunnen bestrijden grijpen voedselproducenten vaak naar kunstgrepen, met alle gevolgen van dien. Smaak- en kleurafwijkingen en bindingsverlies liggen op de loer. Om dit te compenseren worden er extra fosfaten en kunstmatige (en zoete) additieven aan het versproduct toegevoegd. De listeria wordt dan weliswaar bestreden, het versproduct wordt er vaak niet gezonder door.

Case Study: Listeria bestrijden bij een van onze klanten

Één van de klanten van CURA Biotech maakt een overheerlijk, authentiek streekeigen balkenbrij. Dit unieke product was zeer gewild bij retailers, maar om dit product te verkopen was het noodzakelijk de groei van listeria monocytogenes te beheersen over de houdbaarheidsperiode. Hiervoor werd initieel gebufferd azijn gebruikt, dit was en is voor veel producenten de meest voor de hand liggende oplossing. Echter door dit additief te gebruiken veranderde het product aanzienlijk. De smaak was anders, de kleur veranderde en zelfs de binding was niet als voorheen.

Om dit op te lossen heeft deze klant diverse kunstgrepen toegepast om die negatieve veranderingen teniet te doen. Alle inspanningen ten spijt kwam het product nooit in de buurt van de kwaliteit van het origineel. Daarom heeft deze klant het team van CURA Biotech gevraagd zich te buigen over deze kwestie. Met onze oplossing, het simpelweg vereenvoudigen van de productieprocessen en het aanpakken van de recepturen en de declaraties, konden we terug naar het originele recept. Met als resultaat de groei van de listeria-bacterie geëlimineerd en een hoog kwaliteit product. Bijkomend voordeel is dat de Balkenbrij nu geheel clean label is!

Wilt u ook listeria bestrijden?

Listeria bestrijden in verse of gekookte (vlees) producten gaat vaak gepaard met diverse aanpassingen in uw unieke receptuur en of werkwijze. Dit brengt kosten met zich mee die meestal niet kunnen worden doorberekend. Smaakafwijkingen, verlies van binding, kleurverlies etc. worden gecompenseerd met extra fosfaten, zoete additieven of kunstmatige kleurversterkers. Het paard achter de wagen!

CURA Biotech heeft een volledig natuurlijke oplossing die géén smaak-, kleur-, geur- of binding afwijkingen geeft. Dit is de enige wetenschappelijk gebaseerde technologie die listeria bestrijd! Onze aanpak is gebaseerd op het vereenvoudigen van productieprocessen, recepturen en declaraties zodat origine, productiviteit, onderscheidend vermogen én rendement gegarandeerd is.

Meer weten over onze listeria aanpak?

Overig nieuws